Meniu Uždaryti

Apie grikius ir obuolius

Vykdant ugdymo kokybės ir mokymosi aplinkos užtikrinimo programą Trakų rajono savivaldybė finansavo gimnazijos pateiktą neformaliojo vaikų švietimo programą ,,Klubas po pamokų: noriu sužinoti ir išbandyti“. Projekte numatytos veiklos padeda mokiniams aktyvinant kultūrinį laisvalaikį kokybiškai leisti laiką per pamokas ir po pamokų, mokytis bendrauti, sužinoti, tyrinėti, ugdyti karjeros įgūdžius, semtis sveikos gyvensenos patirties.

   Onuškio Donato Malinausko gimnazijoje daug dėmesio skiriama gimtinės pažinimui, krašto amatams ir kulinariniam paveldui. Ugdymo procese svarbi istorinė patirtis. Dažnai tenka mokiniams pasakoti apie senovę, pasidalinti senųjų amatų, kulinarinio paveldo tradicijomis mūsų krašte. Raginame užrašyti senuosius maisto paruošimo receptus, pasikalbėti apie svečių vaišinimo tradicijas, patiekalus, kasdienį šeimos maistą, surasti ir ištraukti iš spintų senus mezginius, nėrinius, siuvinėtus rankdarbius. Dažnai diskutuojame apie šeimos tradicijas, pozityvius tarpusavio santykius.

        Geriausias būdas sužinoti – patiems išbandyti jėgas virtuvėje.  Lapkričio 13 dieną 5 klasės mokiniai daug sužinojo apie smėlėtosios Dzūkijos auksą – grikius. Mokiniai patys iš šeimos narių surinko daug informacijos apie vertingą maistinį augalą, žiūrėjo filmą ,,Grikio kelias nuo grūdo iki pietų stalo“, pamatė spragilą, girnas, grikių pėdus. Per technologijų pamokas mokėsi pagal senovinį Kareivonių kaimo receptą užmaišyti grikių ,,babkos“ tešlą. Kol grikius pačiupinėjo, rinko šiukšles iš grūdų, dalyvavo viktorinoje, pažaidė, pasikalbėjo apie sveiką gyvenseną – iškepė ,,babka“. Visi paragavo skanaus viso grūdo grikių miltų pyrago ir sutiko su auklėtojos Nijolės nuomone, kad grikio grūdelis sutraukia iš gamtos visa, kas geriausia. Todėl pyragas toks skanus.

      Senieji amatai ir kulinarinis paveldas išgyvena renesansą. 6-7 klasių mokiniai diskutavo apie sodą prie namų. Etnokultūros ir technologijų pamokoje mokėsi geriau pažinti obuolį ir jo teikiamą naudą žmogaus organizmui. Sultys, kompotas, obuolienė, kepti, rauginti, džiovinti obuoliai, sūris – tai tik menka dalelė receptų, kuriuos sužinojo mokiniai. Kabinetą papuošė įvairiausiais receptais, vaišinosi paskutiniais iš sodų suneštais obuoliais. Pasiskirstė į grupes, vieni pjaustė obuolius ir sudėliojo į džiovyklę, kiti ruošė tešlą obuolių pyragui. Po valandos jau vaišinosi kvepiančiu dar šiltu kepiniu.

     Mokiniai pademonstravo praktinius gebėjimus, įgytus šeimoje ir mokykloje, pajuto bendravimo džiaugsmą, mokėsi dirbti komandoje ir individualiai, ugdėsi bendrąsias ir dalykines kompetencijas, tobulino praktinius įgūdžius. Gimnazijos administracija dėkoja mokytojoms Nijolei, Ritai ir Daivai. Tokios pamokos – puiki kultūrinė, socialinė veikla – suteikia visiems projekto dalyviams praktinę ir emocinę naudą.     

.                                                                                                Gimnazijos informacija

Daugiau apie mokyklą