Pagal senolių tradicijas aplinką tvarkome ir pavasarį, ir rudenį. Mokyklos, Onuškio miestelio aplinka visada džiaugiasi švara ir jaukumu. Taigi mes, Onuškio Donato Malinausko gimnazistai prisijungėme prie Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto nario Europos Parlamente Liudo Mažylio akcijos ,,ŠVARI LIETUVA – ŠVARI EUROPA“.  Negalima nukeliauti į Europą neperėję aplinkinių kaimų. Pirmasis žingsnis į Europą – tai žngsneliai į Dusmenis, Alešiškes, Kareivonis  ir kitus kaimus, kuriuose gyvena ir tvarkosi mūsų mokiniai.

Kareivonių kaime (Varėnos raj.) kažkada buvęs dvaras, o dvarininkas Vladislovas Kareiva buvo didelis lietuvybės puoselėtojas. 2018 metais Kareivonių kaimo gyventojai pasodino ąžuolų alėją, skirtą Lietuvos valstybės šimtmečiui paminėti.  Ši alėja tarsi jungtis dabartinio kaimo su buvusiu dvaro parku. Ne visi ąžuolai, sodinti prieš trejetą metų,  prigijo. Jungdamiesi prie akcijos gegužės 1 d. du ąžuoliukus atsodinome. Surinkome pakelės šiukšles –  gerai paieškoje radom vieną kitą.  

Kiti gimnazistai triūsė savo kaimeliuose ir miesteliuose. Mes išties gyvename tvarkingai –  netvarkos ir šiukšlių reikia paieškoti. Kitąmet jau tikrai reikės plėsti tvarkymo ribas – eisime gilyn į Europą.

Norime padėkoti mokytojoms Jelenai ir Nijolei, kurios įkvepia mokinius geriems darbams.