Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros paveldo, Europos kultūros kelių ir Šv. Jokūbo kelio grupės pirmininkės, Kovo 11-osios Akto signatarės dr. Laimos Andrikienės kvietimu Onuškio Donato Malinausko gimnazijos mokiniai ir mokytojai kartu su gimnazistais ir mokytojais iš Šilutės Vydūno gimnazijos, Švėkšnos ,,Saulės“ gimnazijos, Vilniaus Antakalnio gimnazijos, Kauno Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro delegacija dalyvavo parodos „Gero kelio! Piligrimystė Šv. Jokūbo keliu“ atidaryme. Paroda eksponuojama LR Seimo rūmuose, Laisvės Gynėjų galerijoje. Ji surengta kartu su Ispanijos Karalystės Ambasada Lietuvoje. Parodos atidaryme dalyvavo ir kalbėjo Ispanijos Karalystės ambasadorė Lietuvoje p. Maria Nieves Blanco Diaz.

Parodoje apie Šv. Jokūbo kelią pristatomas  unikalus piligrimystės reiškinys, jo svarba Europos istoriniam paveldui bei Šv. Jokūbo kelių reikšmė Lietuvai. Piligrimystės kelias puoselėjamas ir plėtojamas kartu su Katalikų bažnyčia Lietuvoje. Nuo viduramžių  ilgus amžius tūkstančiai piligrimų keliauja į Santjago de Kompostelą Šv. apaštalo Jokūbo katedrą aplankyti Apaštalo Jokūbo relikvijų. Šv. Jokūbo piligrimų keliai yra Europos tautų kultūrinio bendradarbiavimo ir bendrystės pavyzdys. Džiaugiamės, kad mes dalyvaujame šioje veikloje ir  kelionėse pažįstame savo kraštą, susitinkame su bendraminčiais. Tikime, kad ateityje keliausime ir už respublikos ribų. Ispanija dar mūsų laukia.

Šventinę nuotaiką parodos atidaryme sukūrė choras ,,Vilnius“, vadovaujamas maestro Artūro Dambrausko. Choras ,,Vilnius“ – tradicinio tarptautinio XII-ojo – Šv. Jokūbo festivalio šeimininkas. Šventės dalyviai dalyvavo ekskursijoje po Seimo rūmus, mokiniai aplankė posėdžių salę, susipažino su kitomis erdvėmis, pamatė, kur priimami svarbūs Lietuvai įstatymai.

Šiuo gražiu renginiu baigėme dar vieną Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių kelionės etapą. Dėkojame Kovo 11-osios Akto signatarei dr. Laimai Andrikienei už nutiestą  Šv. Jokūbo kelią Lietuvoje, galimybę jį pažinti ir išbandyti, Trakų rajono savivaldybei ir Tautinių mažumų departamentui prie Lietuvos Respublikos vyriausybės už palaikymą ir finansuotus projektus, kurie suteikė daugiau galimybių pažinti Lietuvą ir eiti Šv. Jokūbo keliais. Nuoširdžią padėką siunčiame Onuškio Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios klebonui Algimantui Gaidukevičiui už pagalbą puoselėjant krikščioniškas vertybes, piligrimystės tradicijų skatinimą, dalyvavimą kartu kelionėse,  Onuškio Donato Malinausko gimnazijos bendruomenei už vykdomas veiklas, iniciatyvas, geranoriškumą ir palaikymą.

Dėkoju ,,Trakų žemės“ redaktoriui Juozui Vercinkevičiui ir visai komandai už Šv. Jokūbo kelio idėjų ir veiklų sklaidą rajone ir šalyje.

Gero kelio keliaujant bendrystės keliu: „Buen Camino!“.

Rima Blikertienė

 Onuškio Donato Malinausko gimnazijos direktorė

Švento  Jokūbo kelio draugų asociacijos prezidentė

Nuotraukos Stasės Masilionienės